Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τα πάντα για Ηλεκτρικές σέγες !!!



Όχι στο σουτ, στις κοπές! Οι ηλεκτρικές σέγες μπορούν να πετύχουν ακόμη και λοξοτομές σε διάφορες γωνίες χωρίς προβλήματα. Το αν μπορούν να τα καταφέρουν εκτός από τις ξύλινες σανίδες και με τα χοντρά αλουμινένια προφίλ, θα το δούμε παρακάτω.


Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ξέρουν: δεν υπάρχει τίποτα πιο πρακτικό από μια ηλεκτρική σέγα. Όχι, αυτές τις παλιές, τις χειροκίνητες, που θυμίζουν μαχαίρι ψωμιού και μπορούν να κόψουν μόνο πετροβάμβακα. Μιλάμε για σύγχρονα μοντέλα με ηλεκτρική κίνηση και λειτουργία ρύθμισης διαδρομών.

Αυτή φροντίζει για πιο γρήγορη εργασία, λόγω του ότι η πριονόλαμα ταλαντεύεται μπρος- πίσω, πετώντας τα πριονίδια προς τα έξω. Για τομές σε ευθείες ή σε λοξοτομές αξίζει τον κόπο ένας πλαϊνός οδηγός για πιο σταθερή εργασία. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα, οι ηλεκτρικές σέγες  το αποδεικνύουν στην εντατική κοπή πλακών ή στην γρήγορη προσαρμογή στα ξύλινα υλικά.


Γιατί σέγα ?

Για την κατασκευή ενός ραφιού δεν είναι αρκετό και το παλιό καλό χειροπρίονο ή το στενό μυτερό πριόνι χειρός; Με τίποτα! Ούτε φυσικά οι ακριβές σπαθοσέγες, τις οποίες οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν και για εργασίες σε μέταλλα ή και σε πέτρα αποτελούν εναλλακτική λύση.

Τα δισκοπρίονα χειρός είναι στην περίπτωση αυτή λίγο πιο πρακτικά. Το σημαντικότερο μειονέκτημά τους: όμορφες καμπύλες και στενοί κύκλοι σε πλάκες δεν μπορούν να κοπούν με αυτές τις συσκευές. Αντίθετα, στις ηλεκτρικές σέγες υπάρχουν για αυτές τις εργασίες ειδικές πριονόλαμες, οι οποίες μπορούν να στερεωθούν σταθερά στο εργαλείο. Έτσι επιτυγχάνεται κάθε καμπύλη!

1 

Συντήρηση

Οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη διατήρηση του εργαλείου σας σε καλή κατάσταση είναι η σωστή χρήση του, η φροντίδα και ο τακτικός καθαρισμός του. Βασικό είναι λοιπόν να:

καθαρίζετε τακτικά τις εγκοπές εξαερισμού του εργαλείου με μια μαλακή βούρτσα ή με ένα στεγνό πανί.
καθαρίζετε τακτικά το περίβλημα του μοτέρ με ένα καθαρό και υγρό πανί.
μη χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά ή υγρά καθαρισμού, που περιέχουν διαλυτικά.
μην επιτρέψετε ποτέ να εισέλθει υγρό στο εσωτερικό του εργαλείου.
μη βυθίσετε ποτέ οποιοδήποτε εξάρτημα του εργαλείου σε υγρό.


Ασφάλεια

Όπως σε κάθε εργαλείο, έτσι και κατά τη χρήση της ηλεκτρικής σέγας πρέπει να τηρούνται απαράβατα ορισμένοι κανόνες ασφαλείας. Κρατάτε το εργαλείο από τις μονωμένες επιφάνειες συγκράτησης, όταν εκτελείτε κάποια εργασία, κατά την οποία το εργαλείο κοπής μπορεί να έρθει σε επαφή με κρυμμένα καλώδια ή με το δικό του καλώδιο. Η επαφή με ένα καλώδιο υπό τάση θα θέσει και τα μεταλλικά μέρη του εργαλείου υπό τάση και θα «τινάξει» το χειριστή.

Χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες ή άλλα πρακτικά μέσα για να ασφαλίζετε και να συγκρατείτε το προς επεξεργασία αντικείμενο σε ένα σταθερό πάγκο. Η συγκράτηση του αντικειμένου με το χέρι ή επάνω στο σώμα σας το καθιστά ασταθές και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου.

Διατηρείτε τις λεπίδες κοφτερές. Οι στομωμένες ή κατεστραμμένες λάμες μπορεί προκαλέσουν παρέκκλιση του πριονιού ή διακοπή της λειτουργίας του υπό πίεση. Τέλος, χρησιμοποιείτε πάντα τον κατάλληλο τύπο πριονόλαμας, ανάλογα το υλικό και τον τύπο κοπής.


http://www.mastoremata.gr/wp-content/uploads/2014/12/seges.jpg

Καλές και συμφέρουσες !!!

Ικανοποιητική ισχύς, πρακτική παλινδρομική λειτουργία και… εγγύηση για εύκολες και γρήγορες κοπές. Με άλλα λόγια οι σύγχρονες σέγες είναι ό,τι πρέπει για τα μαστορέματά σας!

Η σέγα ήρθε για να… καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες του απλού πριονιού και βέβαια για να προσφέρει δύναμη και ταυτόχρονα απλότητα στην τεχνική. Μπορεί κανείς να βρει σέγες που κυκλοφορούν στην αγορά με πολύ ικανοποιητική σχέση ποιότητας-τιμής, όπως αυτές που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σε αυτές τις σελίδες.

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Για να πραγματοποιείτε σωστές και γρήγορες κοπές θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα:

Οδηγός: Για ευθείες κοπές ή φαλτσογωνιές αξίζει να χρησιμοποιήσετε ένα πλευρικό οδηγό για να εκτελέσετε την εργασία γρήγορα και με ακρίβεια.

Επιλογή: Για την κοπή σε κλειστή καμπύλη θα χρησιμοποιήσετε ειδικές στενές λεπίδες. Ορισμένες λεπίδες διαθέτουν πρόσθετη οδόντωση στην πίσω πλευρά για να μη φρακάρουν στο υλικό, αφού μπορούν να κόβουν και κατά την κίνηση του εργαλείου προς τα πίσω.

Προσαρμογή: Το ξύλο και τα ελαφριά μέταλλα κόβονται πιο γρήγορα εάν προσαρμοστεί σωστά η παλινδρομική λειτουργία.

Είναι πολλά τα καλά!

Οι σέγες συγκαταλέγονται στους πιο πολύτιμους βοηθούς ενός ερασιτέχνη μάστορα χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματά τους. Το τρίπτυχο της επιτυχίας τους είναι ο συνδυασμός ταχύτητας, πρακτικότητας και ακρίβειας.

Ταχύτητα: Οι σέγες προσφέρουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους στην κοπή φύλλων ή στη γρήγορη διαμόρφωση ξύλινων τεμαχίων.

Πρακτικότητα: με βάρος 2,5 κιλά περίπου, οι σέγες είναι αρκούντως ελαφριές για να εργάζεστε ξεκούραστα για αρκετή ώρα σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση.

Ακρίβεια: το σύστημα φυσητήρα ή απορροφητήρα επιτρέπει την καθαρή κοπή με τη σέγα.

Χρήσιμες συμβουλές

Ας μη γελιόμαστε! Το καλό εργαλείο είναι το Α και το Ω. Στις ξύλινες κατασκευές και στην ξηρά δόμηση δεν υπάρχει πιο πρακτικό εργαλείο από την ηλεκτρική σέγα. Υπάρχουν μάλιστα πολύ οικονομικά μοντέλα που κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω.

Ωστόσο, πριν επιλέξετε τη σέγα που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας, θα πρέπει να ελέγξετε ότι πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Αρχικά  είναι απολύτως απαραίτητη μία στιβαρή πλάκα βάσης, η οποία πρέπει να στερεώνεται χωρίς τζόγο επάνω στο εργαλείο, για να έχετε καθαρές και ακριβείς κοπές.  Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι οι στροφές και ο τρόπος λειτουργίας (παλινδρομική λειτουργία) επιλέγονται ανάλογα με το υλικό. Η παλινδρομική λειτουργία εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα αφού η λεπίδα παλινδρομεί μπρος-πίσω απομακρύνοντας πιο αποτελεσματικά τα ροκανίδια ή τα ρινίσματα.


πηγή : mastoremata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου