Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ταΐστε φλόγα τα τζάκια και της Σόμπες



Καυσόξυλα !! 

Στην κορυφή των καύσιμων υλών για μεμονωμένες εστίες θέρμανσης κατατάσσονται αναμφισβήτητα τα καυσόξυλα !! Οι βασικοί λόγοι είναι η καλή διαθεσιμότητα το χαμηλό κόστος και η ωραία εικόνα και ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το καιόμενο ξύλο στο σαλόνι !

Το κατάλληλο είδος ξύλου για κάθε σκοπό.
Τα είδη του ξύλου διαφέρουν στην εμφάνιση και την οσμή, στην συμπεριφορά κατά την καύση και την θερμιδική αξία τους !!

Τα ξύλα κωνοφόρων δέντρων περιέχουν πολλή ρητίνη.
Κατά την καύση τους σκάνε και πετάνε σπίθες, ενώ μπορεί να συσσωρεύσουν βλαβερούς ρύπους στην εστία ή την καπνοδόχο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλειστές σόμπες με κλειστές εστίες. Το πλεονέκτημα των καυσόξυλον από πεύκο ή έλατο είναι η ευκολία ανάφλεξης και η ελαφρώς μεγαλύτερη θερμογόνος αξία σε σχέση με ξύλα φυλλοβόλων δέντρων. Τα στεγνά, μικρά κομμάτια ξύλου σε πάχος δακτύλου είναι εξαιρετικά και ως προσανάμματα !!

Το ξύλο Ιτιάς ή Σκλήθρας καίγεται σχετικά γρήγορα.
Συνήθως χρησιμοποιείτε όταν δεν κάνει πολύ κρύο και οι απαιτήσεις σε θέρμανση είναι χαμηλότερες. Τα ξύλα αυτά, όπως και των κωνοφόρων έχουν χαμηλή πυκνότητα. Καίγονται σχετικά γρήγορα και απαιτούν συχνότερες ανατροφοδοτήσεις !! Επίσης πιάνουν και περισσότερο χώρο σε σχέση με τα ξύλα Οξιάς ή Βελανιδιάς !!

Το ξύλο Σημύδας με τον λευκό φλοιό προτιμάται κυρίως και για αισθητικούς λόγους !! 
Τα αιθέρια έλαια αυτού του ξύλου δημιουργούν μια ξεχωριστή, ιριδίζουσα φλόγα και αναδίδουν ευχάριστο άρωμα !!

Το ξύλο Οξιάς είναι πολύ καλό για το τζάκι !!
Αποδίδει ομοιόμορφα την θερμότητα, η οποία κρατά για μεγάλο χρονικά διάστημα. Η εικόνα της φλόγας είναι όμορφη και δεν δημιουργούνται σπίθες !!

Τα ξύλα από Ελιά, Σφεντάμι, Πουρνάρι και Κερασιά είναι σκληρά και πλησιάζουν αρκετά το ξύλο Οξιάς !!

Το ξύλο Βελανιδιάς έχει υψηλή θερμογόνο αξία και μεγάλη διάρκεια καύσης !!
Το ταννικό οξύ που περιέχει, δημιουργεί μια χαρακτηριστική μυρωδιά που χρειάζεται ίσως να τη συνηθίσει κανείς !!


Σύγκριση τιμών μετ'εμποδίων !!
Το ξύλο πολλές φορές πωλείτε μονάδα όγκου. Αυτό δυσκολεύει τον αγοραστή στην σύγκριση : ένα κυβικό μέτρο είναι ένα κυβικό μέτρο χύμα κομμένα και στοιβαγμένα καυσόξυλα με σημαντικές απώλειες από τα κενά που είναι φυσικό να δημιούργουνται ανάμεσά τους. Υπάρχουν διάφοροι πίνακες ή τύποι μετατροπής αλλά δύσκολα βρίσκει άκρη κανείς. Ένα κυβικό μέτρο μεγάλων στρογγυλών ξύλων για παράδειγμα παρουσιάζει περισσότερα ενδιάμεσα κενά από ενα κυβικό μέτρο μικρών κούτσουρων. Έτσι, οι προσφορές καυσόξυλων μπορούν να συγκριθούν μόνο υπό προϋποθέσεις όταν αναφέρονται σε κυβικά μέτρα. Όποιος θέλει να είναι σίγουρος θα πρέπει να συγκρίνει την τιμή ανά κιλό για το ίδιο είδος ξύλου και τον ίδιο βαθμό ξήρανσης. Επιπλέον θα πρέπει να συνηπολογίσεται και το κόστος παράδοσης και τον φόρο.Μια τέτοια λεπτομερής σύγκριση είναι ίσως λίγο κουραστική αλλά αξίζει τον κόπο, ειδικά αν ανάβετε το τζάκι κάθε βράδυ.


ΠΈΛΛΕΤ

Τα τυποποιημένα μικρά "σφαιρίδια" από 100% φυσικό ξύλο, συνήθως Οξιάς ή Ελάτου, παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα : ελάχιστη περιεκτικότητα νερού, μεγάλη θερμιδική αξία (πάνω από 18.5 mj/kg.) περιορισμένες απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο, εξαιρετικά μικρή επιβάρυνση από σκόνες και διοξείδιο του Άνθρακα Co2, χαμηλή συγκέντρωση στάχτης, μεγάλη ακρίβεια στην δοσομέτρηση και συγκριτικά σταθερές τιμές.
Όμως η εικόνα της φλόγας είναι λιγότερο εντυπωσιακή και μπορείτε να την απολαύσετε αποκλειστικά σε μεμονωμένες εστίες που έχουν εγκριθεί για την καύση πέλλετ. Αυτές οι εστίες διαθέτουν αυτόματο σύστημα ελέγχου της τροφοδοσίας με ειδικά κάνιστρα με πυρίμαχο υλικό.




Μπριγκέτες Ξύλου

Ουσιαστικά, σε κάθε εστία που έχει πιστοποιηθεί δια την καύση ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και μπριγκέτες ξύλου, εκτός και αν αυτό το απαγορεύει ρητά ο κατασκευαστής !!
Κατασκευασμένες από πεπιεσμένο στεγνό ροκανίδι, δεν προσφέρουν βέβαια μια όμορφη εικόνα φλόγας, όμως αποτελούν μια εξαιρετική λύση, κυρίως όταν δεν υπάρχει αρκετό αποθηκευτικός χώρος για καυσόξυλα. Η ενεργειακή τους απόδοση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την απόδοση των καυσόξυλων, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερος όγκος για την ίδια θερμότητα. Κάτι ακόμα : το άναμμα της μπρικέτας ξύλου είναι παιχνιδάκι. Η τετράγωνη ή στρογγυλή διατομή δεν παίζει κανένα ρόλο στην συμπεριφορά καύσης. Σημασία έχει ο βαθμός συμπίεσης : για αυτό και σαν προσάναμμα προτιμήστε λιγότερο συμπιεσμένες μπριγκέτες που είναι και φθηνότερες. Αυτές οι μπριγκέτες ανάβουν πιο εύκολα και γρήγορα και εξασφαλίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν όμως θέλετε να διατηρήσετε την ζέστη για πολύ ώρα, θα πρέπει να επιλέξετε μπριγκέτες υψηλής συμπίεσης. Αποδίδουν την θερμική τους ενέργεια πιο αργά, κάτι που αυξάνει τα χρονικά διαστήματα ανατροφοδότησεις. Η κυλινδρικές μπριγκέτες διατίθενται και μια τρύπα στο κέντρο. Λέγεται ότι αυτές οι μπρικέτες ανάβουν πιο εύκολα λόγο της μεγαλύτερης επιφάνειας τους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει πιστοποιηθεί από κάποια έρευνα. Η τρύπα πάντως δεν επηρεάζει την τιμή αφού οι μπρικέτες πάνε με το κιλό !!





Μπρικέτες από Φλοιό !!

Αυτή η καύσιμη ύλη ήταν μέχρι τώρα άγνωστη. Η συγκεκριμένη μπρικέτα αποτελείτε από συμπιεσμένα κομμάτια φλοιού (κυριώς Δρυός ή Οξιάς) και διατίθενται συνήθως σε κομμάτια πάχους 8 εκ. και μήκος 22 εκ. ή σε κομμάτια κυλινδρικά διαμέτρου 9εκ. !! Συμπληρώνει ειδανικά τα καυσόξυλα ή της μπρικέτες ξύλου. Ενώ οι Πρικέτες ξύλου εξασφαλίζουν την γρήγορη θέρμανση του χώρου, η πρικέτες φλοιού διατηρούντε πυρακτωμένες για περισότερη ώρα και μπορούν να ζεστάνουν για εως και 15 ώρες. 









Μπρικέτες  Λιγνίτη !!

Κανονικά η σόμπα ή το τζάκι θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη πιστοποίηση για την καύση αυτού του υλικού. Και απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ειδικής σχάρας και δοχείου στάχτης. 
Το μεγάλο πλεονέκτημα της πρικέτας λιγνίτη είναι η ομοιόμορφη καύση μακράς διαρκείας. Για αυτό και πολύ συνηθίζουν να καίνε πρικέτες λιγνίτη τη νύχτα ώστε να διατηρείτε η ζέστη μέχρι το πρωί. Ενα άλλο πλεονέκτημα είναι η χαμηλή τιμή. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα : είναι υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, κάτι που προκαλεί δυσάρεστη οσμή κατά την καύση. Επίσης κατά την καύση εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες λεπτής σκόνης και CO2. Και δεδομένου ότι ο Λιγνίτης είναι μια πρώτη ύλη που δεν αναπληρώνεται, δύσκολα θα πρότεινε κανείς αυτήν την λύση ανεπιφύλακτα όταν βασικό ζητούμενο είναι η προστασία του περιβάλλοντος !! 





Πως γίνεται τώρα μια εγκατάσταση σε μια ενεργειακή σόμπα, μπορείτε να δείτε εδώ





Καλό και ζεστό χειμώνα !!!! 




Πηγή : Το κείμενο γράφτηκε από το περιοδικό Μαστορέματα από εμένα



Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας στο facebook !!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου